DOSYA UZANTILARI VE ANLAMLARI
1. AI(.ai) Uzantılı Dosyalar – .ai Dosyası Nasıl Açılır?
AI dosyaları, farklı dosya biçimleri ve boyutlarında dosyaları oluşturmak için tasarımcılar tarafından kullanılan vektör dosyalarıdır. AI dosyaları yalnızca Adobe Illustrator kullanılarak açılabilir ve katmanlar oluşturmaya yarar. Bir .ai dosyası üzerinde her tür düzenleme kolayla yapılabileceği için özellikle grafik tasarımcılar tarafından sıklıkla tercih edilir.
.ai Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar
.ai uzantılı dosyalar Adobe Illustrator programına özel bir uzantıdır. Ancak bazı programlarla da .ai dosya uzantısı görüntülenebilir ve düzenlenebilir. Bir .ai dosyası Pdf uyumlu olarak kaydedilmişse Adobe Pdf Reader veya herhangi bir Pdf görüntüleme programı ile açılabilir. Eğer görüntülemenin ötesinde bir .ai dosyasını düzenlemek isterseniz Incscape veya CorelDraw gibi vektörel grafik programlarından birini kullanabilirsiniz.
2. EPS(.eps) Uzantılı Dosyalar – .eps Dosyası Nasıl Açılır?
Illustrator’da yaygın olarak kullanılan başka bir dosya türü de EPS’dir – veya diğer adıyla Encapsulated PostScript’tir – ve hem vektör hem de bitmap grafikleri içerir. Bir .eps uzantılı dosya Ai dosyasından farklı olarak çok daha fazla programda açılabilir.
.eps Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar
OpenOffice Draw, LibreOffice Draw, GIMP, XnView MP, Okular, ve Scribus programlarını EPS uzantılı dosyaları görüntülemek için kullanabilirsiniz. Tabii bu programlar .eps uzantılı dosyaları görüntüleyebileceğiniz programlardan sadece bazıları. Inkscape, GIMP, Scribus ve Photomania DX ise .esp uzantılı dosyaları düzenleyebileceğiniz programlardan bazıları.
3. PDF(.pdf) Uzantılı Dosyalar – .pdf Dosyası Nasıl Açılır?
PDF, herhangi bir kaynaktan içine görsel ve metin gömülmüş dosyaları görüntülemenizi sağlayan evrensel bir dosya biçimidir. PDF dosyaları ücretsiz Adobe Reader yazılımı ile herkes tarafından paylaşılabilir, görüntülenebilir ve basılabilir. Bu nedenle .pdf dosya uzantısı en yaygın kullanılan uzantılardan biridir.
.pdf Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar
PDF uzantılı dosyalar sayısız program tarafından görüntülenebilir. Bu programlar arasında hepimizin aşina olduğu internet tarayıcıları da var; Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox. Bu internet tarayıcıları dışında pek çok program .pdf uzantılı dosyaları açar. Bu nedenle özellikle grafik tasarımcıların müşterilerine gönderecekleri dosya formatının .pdf olması işleri çoğu zaman fazlasıyla kolaylaştırır.
4. PSD(.psd) Uzantılı Dosyalar – .psd Dosyası Nasıl Açılır?
PSD dosya biçimi, Adobe Photoshop programı kullanılarak oluşturulan katmanlı görselleri uzantısını temsil eder. PSD dosya formatı genellikle yazılımcılar ve grafik tasarımcılar tarafından kullanılır. PSD dosyaları Photoshop kullanılarak açılabilir ve katmanlar Photoshop kullanarak düzenlenebilir.
.psd Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar
Adobe Photoshop genellikle çok içe kapalı bir program olarak bilinir. Hem yüksek ücreti hem grafik tasarıma özel tasarımı ile genel bir bilgisayar kullanıcısında Photoshop bulunmaz. Peki ama .psd dosya formatını ücretsiz programlarla nasıl görüntüleyebilir ve düzenleyebiliriz. Gimp, Paint.net, XnView ve hatta Google Drive bu konuda yardımınıza yetişecek programlardan sadece bazıları.
5. JPG(.jpg) Uzantılı Dosyalar – .jpg Dosyası Nasıl Açılır?
JPG dosyası, saydam bir arka planı desteklemeyen sıkıştırılmış bir resim dosya uzantısıdır. JPG dosyalarındaki sıkıştırma düzeyi, masaüstü baskı için yüksek kalite, web görüntüleme için orta kalite ve e-posta için düşük kalite çözünürlük seçenekleri ile değişiklik gösterebilir. Sık sık sıkıştırıldığında, JPG resminin genel kalitesi azalarak ilerler.
.jpg Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar
Bilgisayarınızda bir JPG dosyası bulursanız, resimleri destekleyen herhangi bir programla açabilirsiniz. Masaüstü ve mobil platformlar için çok miktarda ücretsiz ve ticari resim görüntüleme programı bulunmaktadır. Eğer olur da bir şekilde .jpg uzantılı bir dosyayı açamazsanız, resmi tarayıcı(Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox) penceresine sürükleyip bırakarak bir web tarayıcısında da görüntüleyebilirsiniz.
6. GIF(.gif) Uzantılı Dosyalar – .gif Dosyası Nasıl Açılır?
GIF dosyaları, web ve e-posta içerisinde resim boyutundan tasarruf etmek amacıyla kullanılan düşük kaliteli resim dosya uzantısıdır. Hemen hemen tüm tarayıcılar, dosya boyutunu küçük tutmak için kullanılan bu sıkıştırma formatının (GIF dosyalarının) kullanımını destekler. GIF dosyaları şeffaf bir arka planla da oluşturulabilir.
.gif Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar
Gif resim formatı birçok resim düzenleyicisinde görüntülenebilir ve düzenlenebilir. Bir .gif uzantılı dosyayı açabileceğiniz programlardan bazıları ise şöyledir; File Viewer, Microsoft Windows Photo Viewer, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, CorelDRAW ve Graphics Suite.
7. TIF(.tif) Uzantılı Dosyalar – .tif Dosyası Nasıl Açılır?
TIF / TIFF dosya biçimi, fotoğraf depolamaları ve fotoğrafçılık gibi alanlar için kullanılan en yaygın dosya biçimidir. TIF dosyaları profesyonel çalışmalarda ve baskı dünyasında sıkça kullanılır. TIF formatı, tüm platformlarda en yaygın biçimde desteklenen biçimdir. Yüksek kaliteli görseller için standart bir format olarak kullanılır. Dosya boyutu olarak büyük olmasına rağmen, TIF formatı yüksek kaliteli görüntüler için en güvenilir format olarak kabul edilir.
.tif Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar
TIF dosya formatında görüntü hiçbir kalite kaybına uğramadan kaydedilir. Yine .tif dosya uzantılı dosyalar açılırken bilgisayarınızın gücüne göre bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Tif uzantılı dosyaları ise şu programlar ile açabilirsiniz; Microsoft Windows Photos, Adobe Photoshop, CorelDRAW ve Adobe Illustrator.
8. PNG(.png) Uzantılı Dosyalar – .png Dosyası Nasıl Açılır?
PNG dosyaları veri kaybı olmadan sıkıştırılabilmeleri ile internet ortamında kullanılmak için çok uygun ve çok tercih edilen bir dosya formatıdır. Özellikle arka planı transparan görsellere imkan tanıyan .png dosya formatı en çok da logo tasarımlarında kullanılır. Hem arka plan transparanlığı hem de kaliteden ödün vermeden boyut tasarrufu ile .png uzantısı gün geçtikçe kullanımı artan bir dosya formatı.
.png Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar
Png formatı aklınıza gelebilecek tüm görsel düzenleme programı ile açılabilir ve düzenlenebilir. Bu programlardan bazıları ise şöyledir; Paint, Microsoft Windows Photos, Adobe Photoshop, CorelDRAW ve Gimp.
Diğer Sık Kullanılan Dosya Uzantıları Aşağıdaki gibidir.
AVI (Audio Video İnterleave File): Barındırdığı ‘codec’ lerle birlikte sıkıştırılmış video dosyalarıdır.
BAT (Batch Processing): İşletim sistemimizin(Windows) çalıştırdığı komut listesini içeren dosyadır.
BMP (Windows OS/2 Bitmap Graphics): Grafik, resim dosyalarıdır.
DLL (Dynamic Link Library) : Uygulamaların çalışabilmesi için gerekli fonksiyonları içerir. Programlar tarafından kullanılan destek kütüphane dosyalarıdır.
DOC ve DOCX (Word Document) : Microsoft ofis Word programına ait döküman dosyalarıdır. Ofis programı kullanılarak çalıştırılabilir.
EXE (Executable File) : Doğrudan çalıştırılabilen dosyalardır. Bilgisayarımıza oyun, program ve uygulama yüklemek istediğimizde ‘.exe’ uzantılı dosyalar vasıtasıyla yükleme yaparız.
GIF (Graphic Interchange Format): Çoğunlukla internette kullanılan resim/grafik dosyalarıdır. Basit hareketli animasyonlar da gif olarak kullanılabilir.
HTM/HTML (Hypertext Markup Language): İnternet üzerinde kullanılan web sayfası dosyasıdır.
JPEG/JPG (joint photographic expert group): Popüler bir şekilde kullanılan grafik/resim dosyasıdır. Görüntü kalitesi yüksektir. Büyük boyutlu BMP dosyalarının sıkıştırılmış halidir.
MOV (QuickTime Movie/Video Clip): Apple firması tarafından geliştirilen video/film dosyasıdır.
MP3 (MPEG Audio Stream Layer 3 ): Popüler bir şekilde kullanılan sıkıştırılmış ses dosyalarıdır.
MPEG (Motion Picture Experts Group): Yüksek kaliteli video görüntü dosyalarıdır.
PDF (Portable Document Format) : Adobe’nin oluşturduğu döküman dosyalarıdır. Kaliteli yazı döküman formatıdır.
PHP (Personel Home Page): İnternet üzerinde kullanılan web sayfalarında ait, programlama dilinde yazılmış kod sayfalarıdır. İnternet tarayıcıları tarafından çalıştırılabilir.
PNG (Portable Network Graphic): Yüksek kalitede resim/grafik dosyasıdır.
PPT, PPTX (PowerPoint): Microsoft ofis powerpoint programına ait dosyalardır. Bu dosyalar sunum/slayt dosyalarıdır.
RAR (WinRAR Compressed Archive): Birden fazla dosyanın tek bir dosya haline getirip boyutlarının düşürülmesini (sıkıştırma) sağlayan programın dosya uzantısıdır. WinRAR, WinAce,7-Zip gibi programlarla çalıştırılabilir.
SWF (Shockwave Flash):Macromedia Flash ile hazırlanmış animasyonların görüntülenebilir haldeki dosyalarının uzantılarıdır.Bu dosyalar üzerinde değişiklik yapılamaz.
TIFF (Tagged Image Format File): Çok yüksek kalitedeki resim/grafik dosyalarıdır. Baskı yapmak için kullanılabilir.
TMP (Temporary File/Folder) : Bilgisayarımız çalışırken, programlarımızın geçici bir süre için kullandığı ve kullanım bittikten belirli bir süre sonra kendiliğinden silinen dosyalardır.
TXT (Text File): Metin, yazı dosyalarıdır. Sadece düz yazı içerirler.
XLS, XLSX (Excel Worksheet): Microsoft ofis excel programına ait dosyalardır. Bu dosyalar tablolama, grafik vb. içerikler sunar.
0 Yorum