Broşür Tasarımı Nedir? Avantajları Nelerdir?
1. Broşür Nedir ?
2. Tasarım Aşamaları
a. Broşür Tasarımına Hazırlık (Preparation for Brochure Design)
1. Broşür Tasarımına Hazırlık (Preparation for Brochure Design) Broşür tasarımına başlarken öncelikle ne tarz bir broşür hazırlanacağı bilinmelidir. Broşürle ilgili gerekli bilgilerin toplanması ve bu bilgilerin nasıl kullanılacağına karar vermek önemlidir. İhtiyaçların tanımlanması, faaliyet alanları saptanması, pazar analizleri yapmak nasıl bir broşür hazırlanacağı hakkında önemli bilgiler verebilir. Hedef kitlenin belirlenmesi, hedef kitlenin cinsiyeti, yaşı, eğitim durumu ve yaşam biçimi ileteceğimiz mesaj için önemli etkenlerdir. Daha sonra broşürün formatı, ne tarz olacağı, nerede kullanılacağı, dağıtımı nasıl ve nerelerde gerçekleşeceği, ne kadar süre kullanılacağına karar verilmelidir. Sayfa sayısı, kırım varsa kaç kırım olacağı ve sütunların kullanımı gibi teknik konular diğer ön hazırlık kısımlarıdır. Bütün bu hususlar halledildikten sonra taslak çalışmaları yapılarak, müşteriye iletilebilir. Hazırlanan taslak daha sonra geliştirilmelidir, provaları alınarak, gerek sayfa yerleşimleri gerekse renk tutarlılıkları onaylanmalıdır. Bu aşamalardaki maket ve prova çalışmaları taraflar arasında güven olgusunu arttırıcı etkenlerdir.
b. Planlama (Planning)
Broşür tasarımına başlarken elimizde hazır olması gereken birtakım bilgiler vardır. Bunları ilgili metinler, görseller ve taslak hazırlamak olarak sayabiliriz. Görseller temiz, net ve yıpranmamış olmalıdır. Grafik tasarımcı tasarıma başlarken broşür baskısı için hangi baskı sistemi kullanılacaksa ona uygun grafik çalışması yapması uygun olacaktır. Sağlıklı ve problemsiz çalışma için grafik tasarımcının elindeki her şeyin eksiksiz ve net olması kaliteli ürünlerin ortaya konabilmesi için önemlidir. Gerekli bilgilerin sağlanması ile tasarımcı broşürde verilecek mesajı iyi bir şekilde hazırlayabilir, varsa slogan ve destekleyici görseller ile işlemi rahatlıkla tamamlayabilir. Broşürün sayfa boyutu, formatı, tirajı, varsa kırım sayısı ya da katlama sayısı da yine planlama aşamasında dikkate alınması gereken etkenlerdendir.
c. Hedef Kitle (Target Group)
Hedef kitle verilmek istenen mesajın, hedeflendiği kitledir. Hedef kitlen yaşam biçimi, eğilimleri, etkilendiği çevre ve hayat koşullarını etkileyen süreçlerdir. Hedef kitlenin doğru tanımlanması, zaman ve kaynakların doğru bir şekilde kullanılması için önemlidir. Broşüre başlarken hedef kitle merkezli stratejik çalışmalar da yapılabilir. Hedef kitle için konu belliyse, örneğin sağlıkla ilgili bir broşür hazırlanıyorsa ve hedef kitlemiz sağlık çalışanlarıysa, broşürdeki tıbbi terimler yabancı gelmez. Ancak hedef kitle bir anaokulu projesi ise ailelerin anlayabileceği dil broşürde yer almalıdır. Ayrıca broşürde amaç bilgi vermek mi yoksa ikna etmek mi öncelikle bu konuya karar verilmelidir. Amaç ikna etmekse, duygusal bir dil kullanılmalıdır. Broşürün hedef kitle için ne türlü kullanılacağı da önemlidir. Bazı durumlarda broşürde yer alması gereken konular kadar olmaması gerekenler de önemlidir.
3. Etkili broşür tasarımı için nelere dikkat edilmeli ?
En iyi tasarıma sahip olan broşürler genellikle kaliteli kâğıda basılmış, çok renkli olan ve akılda kalıcı olanlardır. Broşürler çok sayfalı olmadığı için kolayca taşınabilir. Kitapçık, katlamalı ya da özel kesimli olarak üretilebilirler. En çok kullanılan ebatlar A5, A4, A3 tür. Kâğıt türü olarak genellikle kuşelenmiş ve 40g/m2 ile 300g/m2 arasında kağıtlar tercih edilir. Tasarım aşamasında firma ve ürün bilgileri, logo, amblem, kurumsal renkler, fontlar gibi genel bilgiler eksiksiz olarak tasarımcıda olmalıdır. Eksik bilgilerle işe başlamak zaman ve emek kaybına yol açar. Görsel unsurlarda fazla simetriden kaçınmak doğru olacaktır. Ölçülü asimetrik tasarımla broşür daha canlı ve çekici olabilir. Okunabilirlik için beyaz boşluğun dengeli kullanılması önemlidir. Çok gerekmedikçe gövde metinlerde de büyük harflerden kaçınmalıyız. Mesajı en kısa yoldan ve net verebilmek için kısa metinler kullanmak gerekir. Ayrıca önemle vurgulanması gereken bir yazı yok ise italik ve kalın yazı karakterlerinden de kaçınmak gerekir. Broşürün belirli bir konsepti olmalıdır. Aksi takdirde tüketici üzerinde etkisiz rol oynar. Görünüş ve içerik olarak bir düşünceyi değiştirebilme, sattırabilme özelliklerinde olması için konsept önem arz eder. Mesajları vurgulayıcı olmalıdır. Seçilen sloganlar, sözcükler, kullanılacak renkler istenilen imajın ortaya çıkmasına yardımcı olur. İlk ve son sayfalar doğru şekilde kullanılmalıdır. İlk sayfada dikkat çekici bir görsel, ilginç bir soru ile hedef kitleyi iç sayfalara yöneltebilir. Son sayfada ise genellikle iletişim bilgileri yer alır ve beyaz boşluğun en çok kullanıldığı yer son sayfadır.
4. Birtasarimci.net ile broşür tasarımı yapmanın avantajları
Freelance Web Tasarımcı ile çalışmanın en temel avantajı fiyatların ajanslara göre çok daha düşük olmasıdır. Ayrıca ajans çalışanları vaktini doğru kullanamayacağı ve çoğu şeyi yapamayacağı için firmaya zararı ve maliyeti daha yüksek olur. Ajans çalışanlarının vakitleri belli olduğundan ve bu vakit çerçevesinde çalışması gerektiği için iş yapmak istemediği bir süreçte sizin tasarımınız ile ilgileniyor olabilir. Zaman ve yetiştirme kaygısı, yönetici baskısı gibi bileşenler eklenince tasarımcı yaptığı işin kalitesinden taviz vermek zorunda bırakılmaktadır. Tasarım sanatları içerisinde yer alan grafik, endüstriyel hıza ayak uydurarak ne yazık ki çoğu zaman taklitten öte kopyalanmış işlerle yapılmaktadır. Oysa freelancer her müşterisi için ayrı ayrı zaman ayırır. Freelancer, çalışma saatlerini kendisi belirlediği için isteksiz hiçbir iş yapmaz. Yaptığı çalışmalar bu sebeple ajanslardan çıkan bir nevi fabrikasyon tasarım çalışmalarından çok daha özgün, çok daha yaratıcıdır. Müşteri direk olarak tasarımı yapan kişi ile temas kurduğu için çalışmalar hem daha hızlı hem de istenilene daima en yakın oranda olur. Yaptıracağınız çalışmalarda değerlendirme yapmadan bu avantajları da göz ardı etmemeniz başarında mutlak etken olacaktır…
0 Yorum